Wybór alkoholu to jedna z najbardziej trudnych decyzji podczas organizacji wesela. Nie ma co ukrywać, że chodzi o zapewnienie jak najlepszych trunków naszym gościom bez wydawania fortuny na ten cel. Również upodobania biesiadników w tym zakresie są przecież różne. Niektórzy bowiem gustują w niskoprocentowych trunkach gazowanych, inni zaś w winach bądź wódkach. Dlatego dostępność każdego rodzaju alkoholu powinna być zagwarantowana. Ten element planowania można także powierzyć konsultantowi ślubnemu, który administruje przygotowaniami do biesiady po ceremonii.

Najbardziej popularnym trunkiem na weselnych stołach jest zdecydowanie wino. Jego odmian jest jednak wiele i wybór właściwego rodzaju win sprawia niemałe trudności narzeczonym. Białe bądź czerwone trunki nie mogą być pospolite i muszą być dopasowane do rodzaju potraw i estetyki nakrycia.

Wino jest dopełnieniem weselnych potraw.

Zdarza się tak, że we właściwym doborze win pomaga wykwalifikowany sommelier, który wskazuje na rodzaj trunku komponujący się idealnie z weselnym menu. Jeśli organizacją przyjęcia zajmuje się wedding planner, wówczas jego obowiązkiem jest dopełnienie wszelkich kwestii z tym związanych. Jeśli jednak zdecydujemy się na dobór trunków bez pomocy specjalisty, musimy kierować się uniwersalnymi zasadami jakie obowiązują przy umiejętnym doborze win.

Jakie są to zasady? Przede wszystkim należy zadbać o dobre samopoczucie gości i dlatego do czerwonych dość tłustych mięs (wołowina czy kaczka), wybieramy lekkie wytrawne czerwone wino o owocowym bukiecie, np. francuskie beaujolais lub włoskie chianti. Natomiast do wieprzowiny i cielęciny poleca się wino czerwone wytrawne, ewentualnie półwytrawne np. francuskie bordeaux.

Do tłustych potraw warto dobrać lekkie trunki

Nie można też zapominać o winach białych. Niekiedy nasi goście preferują trunek właśnie w tej postaci. Wina białe polecane są również w wersji wytrawnej, ewentualnie półwytrawnej. Serwuje sie je do drobiu, ryb, owoców morza, przystawek, sałatek i pasztetów. Dobrym wyborem do dań z białego drobiu będzie popularne chilijskie sauvignon blanc lub niemiecki riesling. Ponadto ich cena w hurtowej ilości nie powinna zrujnować weselnego budżetu.

Wina półsłodkie podaje się głównie przy deserach bądź dopiero wraz z tortem.

Weselne menu z różnego rodzaju winami.

Do ryb i owoców morza z pewnością sprawdzi się francuski muscadet lub portugalskie vinho verde. Natomiast kwestia najważniejsza: podając białe wino, szczególnie latem, należy mieć na uwadze prawidłowy poziom schłodzenia alkoholu. Ciepły trunek nie będzie smacznym dodatkiem.

Zarówno podczas ślubu jak i wesela liczy się pierwsze wrażenie gości. Alkohol zdaje się być nieodłącznym elementem zabawy, nawet jeśli jest spożywany przez gości w ilościach symbolicznych. Smak potraw i trunków biesiadnicy zapamiętają na długo, dlatego warto również pochylić się nad kwestią właściwego doboru potraw i win na każde wesele.

© 2019 It’s Your Day